Quantcast
Channel: Matbloggen » Vetebröd
Viewing all 24 articles
Browse latest View live

Kaffekalas i augusti

$
0
0

Augusti är en härlig månad, tycker jag. Vädret är ofta mer stabilt än under de tidigare sommarmånaderna och både luft och vatten har hunnit bli ordentligt uppvärmt. Dessutom älskar jag de sköna, lite mörka augustikvällarna. Att sitta ute i trädgården eller på balkongen och mysa i skymningen, det är grejer det…

Augusti är också en fin tid för kaffekalas. Sju sorters kakor är kanske inte nödvändigt – men ett par sorter och en laddning vetebullar kan man gott kosta på sig. Varför inte ägna en dag åt bakning och bjuda in grannar och vänner på ett härligt gammaldags kaffekalas!

Vetebullar

1 pkt jäst

5 dl mjölk

150 g smör

½ tsk salt

1 dl socker

2-3 tsk stött eller mald kardemumma (kan uteslutas)

14-15 dl vetemjöl

Förslag på fyllningar:

rumsvarmt smör, strösocker, vaniljsocker
rumsvarmt smör, strösocker, kanel
mandelmassa

Pensling:

ägg, pärlsocker

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, kardemumma och salt i degspadet – häll sedan i nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i en halvtimme-fyrtio minuter.

Medan degen jäser är det smart att plocka fram allt annat, såsom bakplåtar, bakformar, ingredienser till fyllning och samt sätta på ugnen. 250 grader brukar bli bra men det beror förstås lite på ugnen.

Vält ut den jästa degen på bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje deg till en avlång platta, ungefär ½ cm tjock. Bred sedan på smör och den fyllning du valt. Rulla ihop kakan till en rulle och skär centimetertjocka bitar som du lägger i bullformar – eller vik kakan tre gånger, skär 1½ cm långa remsor som du vrider ihop till snygga knutar. Knutarna blir lika fina om du gräddar dem utan bullformar som med!

Låt bullarna jäsa på plåt i ca en halvtimme. Pensla sen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter eller tills bullarna fått fin färg.

Härlig, nybakt vetebulle – här med vaniljfyllning!

Gott på ett kaffekalas är det förstås också med småkakor. De här chokladbröden, som de kallas, har bakats i min familj i generationer och är lika lättbakade som goda! Så här gör du:

Mät upp  5 dl vetemjöl, 2 dl strösocker, ½ tsk salt, ½ dl kakao, 1 tsk bakpulver och 1 msk vaniljsocker i en skål. Smula i 200 g rumsvarmt smör och ett ägg och blanda till en smidig deg. Forma degen till fyra längder. Lägg två på varje plåt och platta till dem lite med handflatan. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller hackad mandel. Grädda längderna mitt i ugnen på 175 grader, och skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är varma.

Lika lättbakade (och goda) är de amerikanska favoriterna Ginger Snaps – kryddiga, knapriga kakor med smak av färsk ingefära. Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader. Rör 75 g smör och 1½ dl socker mjukt. Vispa i 1 ägg och 3/4 dl ljus sirap.

I en annan skål rör du ihop 3 dl vetemjöl ½ tsk salt, 1 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver), 1 tsk kanel och 2 tsk ingefära (eller riv i färsk, det är ännu godare – och ta då gärna lite extra!).

Blanda alltsammans till en smidig kakdeg, och rulla till små bollar (ungefär 1½ cm i omkrets). Rulla bollarna i strösocker och lägg dem på bakpappersklädd plåt.  Lämna tre, fyra centimeter mellan varje kaka eftersom de flyter ut under gräddningen. Grädda i 8-10 minuter och låt dem sedan svalna en stund på plåten innan du placerar dem på galler.

En mjuk kaka passar förstås också på kaffekalaset. Baka en vanlig sockerkaka med valfri fyllning – eller varför inte prova den här ljuvligt goda kardemummakakan. Min moster bakade den alltid till sommarens kaffekalas och den gjorde alltid succé!

Moster Brittas kardemummakaka

2 ägg

2 dl strösocker

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk stött kardemumma

100 g smör

1½ dl mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ihop vetemjöl med bakpulver och kardemumma och rör ner detta i smeten lite i sänder – rör om under tiden så att allt blandas och blir till en slät smet. Häll i mjölken, och sist smöret. Häll i smord och bröad form, gärna en kransform, på 1½ l. Grädda nederst i ugnen i 40-45 minuter.

Har du lite tid över kan du förstås också göra chokladbollar – de gör alltid succé bland både vuxna och barn. Här är mitt recept:

100 g smör
1½ dl socker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk starkt kaffe
5 dl havregryn

Rör socker och smör pösigt. Blanda i kakao, kaffe, vaniljsocker och havregrynen. Blanda alltsammans för hand, eller i matberedare – jag brukar använda matberedaren eftersom jag tycker bollarna får bättre konsistens då. Massan blir lagom fast och är lätt att rulla till bollar. Rulla runda bollar av önskad storlek och doppa i kokosflingor eller pärlsocker – eller testa något smaksatt strössel.

Förvara kallt, eller i frys – de tinar ganska snabbt! Vill du kan du byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, för helt mjölkfria chokladbollar. Samma sak med sockret – det går enkelt att ersätta med motsvarande mängd sötningsmedel för sockerfritt!

Härliga chokladbollar – här rullade i kokosflingor och jordgubbsströssel!

 


Sensommarbaka med bär!

$
0
0

Nu är det härliga tider för bärplockning, syltning och saftning – du har väl inte missat recepten på lingondricka och rårörd lingonsylt? Har du turen att hitta blåbär, varför inte också koka en gammaldags blåbärskräm?

Rensa 1 liter bär och skölj dem. Koka upp 7 dl vatten och 1 dl socker i en kastrull och rör om tills sockret löst sig. Tillsätt bären och låt koka ett par-tre minuter. Rör ut 2-3 msk potatismjöl i lite vatten och häll i krämen under omrörning. Låt krämen få ett uppkok och dra den sedan av plattan. Häll upp i en eldfast form och strö en gnutta socker över.  Servera med mjölk eller gräddmjölk, gärna med små delikatesskorpor eller biskvier till. Klassiskt gott!

Men det är också superläckert att baka med bär. Muffins, vetebullar, kladdkaka… Här får du mina favoritrecept till sensommarbaket!

Björnbärsmuffins

100 g smör
2 dl mjölk, fil eller naturell yoghurt
2 ägg
1½ dl råsocker eller strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 dl björnbär

Härliga saftiga björnbärsmuffins…

Vispa ägg och socker vitt och poröst. Smält smöret, häll i mjölken och rör ner detta i äggblandningen. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt men spara ½ dl mjöl till bären. Vänd ner mjölblandningen i smeten. Vänd så björnbären i resten av mjölet och rör försiktigt ner detta i smeten.

Ställ muffinsformar i en muffinsplåt – eller använd en muffinsplåt. Häll i smeten till 2/3 av formarna och grädda ca 15 minuter på 200 grader i mitten av ugnen. Låt svalna under bakduk.

Blåbärsbullar

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1-2 tsk kardemumma
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:

50 g smör, 1 dl florsocker, 1 msk vaniljsocker samt 2 dl blåbär

Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, kardemumma och salt i degspadet – häll sedan i nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i en 40-60 minuter.

Medan degen jäser är det smart att plocka fram allt annat, såsom bakplåtar, bakformar, fyllning och samt sätta på ugnen. 250 grader brukar bli bra men det beror förstås lite på ugnen.

Vält ut den jästa degen på bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje deg till en avlång platta, ungefär ½ cm tjock. Blanda smör, florsocker och vaniljsocker som fyllning och bred på de utkavlade degplattorna. Fördela blåbären över degplattorna.

Läckra blåbärsbullar på gång…

Rulla ihop degplattorna och skär centimetertjocka skivor och lägg i bullformar – eller gör stora bullar och lägg i amerikanska muffinsformar. Låt bullarna jäsa på plåt i ca en halvtimme. Pensla sen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter eller tills bullarna fått fin färg.

Kladdkaka med hallon

200 g smör
3 dl hallon
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175°.  Smält smöret i en kastrull och rör ner hallonen så de blir mosiga. Dra kastrullen från värmen och rör ner socker, kakao och vaniljsocker. Rör så ner ett ägg i taget och till sist mjölet.

Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen 20–25 min. Kakan ska vara kladdig i mitten. Låt kakan kallna och servera med vispad grädde eller vaniljsås och hallon.

Vispad grädde är supergott till denna kladdkaka med hallon!

Tips! Om du använder frysta bär, tänk då på att inte tina dem innan du använder dem. Och naturligtvis kan du använda andra favoritbär!

Födelsedagskalas med butterkaka, småkakor och tårta med sugarpaste

$
0
0

Imorgon fyller min son år. Det känns rätt märkligt, jag tycker inte det känns särskilt längesen som han var ett jollrande spädbarn… Nu är han strax 24, med en fil kand i journalistik, jobbar på tidning och skriver på en C-uppsats i idéhistoria. Tiden går, den! Imorgon blir det alltså födelsedagsfirande för fulla muggar här så idag är det bakning som står på schemat; kalasgod butterkaka, klassiska småkakor och en härlig tårta täckt med sugar paste.

Butterkaka

25 g jäst
75 g smör
2 dl mjölk
en nypa salt
½ dl socker
1 ägg
ca 7-7½ dl vetemjöl

Till fyllning 1:
75 g smör
4 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Och så fyllning 2:

1 dl vaniljkräm (jag brukar ta marsankräm som man blandar med mjölk)

Till pensling och garnering:

uppvispat ägg
en kristyr på 1 dl florsocker och knappt 1 msk vatten

Ugn: 200 grader

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingerljummen. Häll blandningen över jästen och rör om så den löser sig. Tillsätt saltet och sockret, ägg och nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Knåda degen ordentligt – den ska vara blank och smidig – och låt sedan jäsa under bakduk i ungefär en halvtimme.

Medan degen jäser gör du den första fyllningen. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst och smidigt. Gör också i ordning marsankrämen.

Stjälp upp degen på bakbord och knåda den smidig på nytt. Kavla ut den till en rektangulär kaka på omkring 30 x 45 cm. Bred fyllning 1 på kakan, rulla ihop och skär 12 lika stora bitar (som när du bakar bullar alltså). Lägg bullarna glest i en smord form på ca 25 cm i diameter. Ta gärna en form med löstagbar kant – om du inte har någon går det jättebra att lägga ett bakplåtspapper i formen (så kan du “dra” upp bullkakan istället för att behöva stjälpa den).

Jäs i en halvtimme under duk. När bullarna jäst klart gör du en fördjupning i varje bulle och fyller varje grop med marsankräm. Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen ungefär en halvtimme, eller tills bullkakan fått fin färg och är torr. Om den vill bli mörk kan du lägga ett bakplåtspapper över.

Låt bullkakan kallna under bakduk. Rör sedan ut florsocker och vatten till en tjock glasyr och ringla över kakan.

Mormor Elins chokladbröd

De supergoda chokladbröden är bakade efter ett gammalt  recept och de tillhörde favoriterna på kaffekalasen när jag växte upp. oerhört lättbakade och goda är de!

Mät upp  5 dl vetemjöl, 2 dl strösocker, ½ tsk salt, ½ dl kakao, 1 tsk bakpulver och 1 msk vaniljsocker i en skål. Smula i 200 g rumsvarmt smör och ett ägg och blanda till en smidig deg. Forma degen till fyra längder. Lägg två på varje plåt och platta till dem lite med handflatan. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller hackad mandel. Grädda längderna mitt i ugnen på 175 grader, och skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är varma.

Tårta med sugarpaste

Den här tårtan brukar jag göra på färdigköpta bottnar. Vill man göra bottnarna själv är det här ett bra recept:

5 ägg
2½ dl socker
1½ dl vetemjöl
1½dl potatismjöl
2½ tsk bakpulver

Värm ugnen till 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner de torra ingredienserna. Häll i smord form på ca 1½ l.  Grädda på nedersta falsen i ca 30-40 minuter. Låt svalna och dela i två eller tre bottnar.

Jag brukar dela i tre bottnar, och använder gärna minst två fyllningar, t ex vaniljkräm och hallongrädde. Sedan ”spacklar” jag den med en god smörkräm och täcker den med ett lock av sugarpaste. Sugarpaste är lättarbetat och finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker. Man kan givetvis även använda marsipan i det här receptet, men jag tycker sugarpaste är mer lättkavlat.Därefter dekorerar jag tårtan med kristyr och vackra bär.

Smörkräm är lätt att göra, blanda bara 125 g rumstempererat smör med 1½ dl florsocker och 1-2 tsk vaniljsocker. Rör ner 2 äggulor, en i sänder, och blanda tills du får en slät och fin kräm. Vill man kan man smaksätta den med annat än vanilj, t ex kakao eller citron.

Vill du göra din egen sugarpaste? Det finns många olika sätt, det här är ett bra recept!

900 g florsocker (nästan 2 paket)
1,2 dl vit sirap
½ dl vatten
2 tsk gelatinpulver

Blanda gelatinpulvret med vatten och låt vila en stund, följ anvisningarna på förpackningen. Lös gelatinblandningen över ett vattenbad, blanda i sirap och värm upp. Häll vätskan i en bunke och sikta i florsockret lite i sänder. Knåda tills massan är smidig. Slå in i plastfolie och förvara i rumstemperatur.

OBS! Massan bör vara lite kladdig, eftersom den stelnar en del när den får vila.

Fira Kanelbullens dag!

$
0
0

Idag är det dags igen, att fira Kanelbullens dag. Ända sedan 1999 har vår mest älskade bulle haft en alldeles egen festdag. Och det är minsann inte mer än rätt eftersom den i sanning har en särställning bland svenskt kaffebröd!

Själv minns jag så väl mammas varma, nygräddade kanelbullar som intogs med jordgubbssaft i syrenbersån – eller för den delen med varm choklad hemma i köket en ruggig höstdag… Mmm, så gott! Kanelbullen är väl värd att firas och här bjuder jag på mitt bästa recept!

5 dl  mjölk

150 g smör

½ tsk salt

1 dl socker

2-3 tsk kardemumma (kan uteslutas)

14-15 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g rumsvarmt smör, ½ dl socker (strösocker, råsocker, florsocker eller varför inte farin!), 2 msk kanel

Pensling:

ägg och pärlsocker eller hackad mandel

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, kardemumma och salt i degspadet – häll sedan i nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i en halvtimme-fyrtio minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

Rör ihop smör, socker och kanel till en jämn smet.

Vält ut den jästa degen på bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje deg till en avlång platta, ungefär ½ cm tjock. Bred sedan på kanelfyllningen. Rulla ihop kakan till en rulle och skär centimetertjocka bitar som du lägger i bullformar – eller vik kakan tre gånger, skär 1½ cm långa remsor som du vrider ihop till snygga knutar. Knutarna blir lika fina om du gräddar dem utan bullformar som med!

Låt bullarna jäsa på plåt i ca en halvtimme. Pensla sen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter eller tills bullarna fått fin färg.

Variation på fyllning:

Blanda kanelfyllningen med en dl riven mandelmassa. Det gör bullarna saftiga och goda!

Riv ner ett äpple över bullkakan när du brett på kanelfyllningen.

Blanda 1 msk vaniljsocker i kanelfyllningen – det ger fin smakbrytning. Eller välj en annan läcker smakbrytning genom att blanda i skal från en tvättad apelsin eller citron.

Strö hackad mandel eller blandat nöthack över kanelfyllningen innan du bakar ut bullarna.

Tips! Baka sockerfria kanelbullar genom att byta ut sockret i degen och fyllningen mot motsvarande mängd sötningsmedel. Uteslut då också pärlsockret vid penslingen! Mjölkfria gör du dem lika lätt genom att använda havre- eller sojamjölk och mjölkfritt margarin. Jättegott!

Lussekatter och saffranskaka till Lucia!

$
0
0

Lussekatter är kanske det bakverk vi förknippar allra mest med advent och jul. Och helst vill vi förstås baka dem just till Lucia. Ibland händer det att jag bakar mina redan till 1 advent – och sen blir det till att baka en ny laddning till lucia, för då har de redan gått åt…

Det finns många knep och knåp för att få goda lussekatter – populärt är att blanda kesella i degen för att få dem saftigare. Själv väljer jag att baka en vanlig vetedeg med en något större mängd smör i istället, det blir jättegott och inte det minsta torrt! Men vill man kan man ta lite mindre smör och någon dl kesella, det blir bra det också – och dessutom lite mindre fett!

Till en sats på ca 30-35 lussekatter behövs:

1 pkt jäst (50 g)

1-2 dl socker (saffransbröd får gärna vara lite sötare än vanligt vetebröd, tycker jag!)

5 dl mjölk (röd eller ännu hellre gammaldags)

175 g smör

½ tsk salt

2 pkt saffran

13-14 dl vetemjöl

(russin)

Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, saffran och salt i degspadet – häll sedan i nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i en halvtimme-fyrtio minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30-35 lussekatter. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min.  Pensla med uppvispat ägg (jag tar ibland pärlsocker också) och grädda mitt i ugnen 5-8 min.

Om du vill göra längder, eller flätor gräddar du dem i lite svagare ugnsvärme, ca 200 grader, i 10-15 min.

Den som inte har tid att baka vetebröd kan få ett härligt luciafirande med en saftig saffranskaka istället. Här är ett favoritrecept:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält 75 g smör i en kastrull. Tillsätt 1 dl grädde eller mjölk samt ett kuvert saffran (½ gram) och låt blandningen koka upp. Dra kastrullen av spisen och låt svalna. Smörj och bröa under tiden en sockerkaksform på ca 1½ l.

Vispa sedan 3 ägg med 2½ dl strösocker. Äggsmeten ska bli riktigt ljus och porös så vispa ett bra tag – minst 7-8 minuter om du vispar för hand och kanske 3 minuter med elvisp. Häll i det smälta smöret i äggblandningen. Rör ihop 3 dl vetemjöl med 1½ tsk bakpulver  (eller 1 rågad tsk bikarbonat) och häll smeten i formen. Grädda på nedersta falsen i ca 40 minuter.

Tips! Gör lussekatterna sockerfria genom att ersätta sockret med motsvarande mängd sötningsmedel. Du kan även göra saffranskakan sockerfri på samma sätt, men vispa då äggen utan sötningsmedel och blanda istället sötningsmedlet med mjölet.

Baka gott med blodapelsin

$
0
0

Just nu är blodapelsinerna som allra godast, så varför inte köpa hem ett kilo eller två? Jag är helt galen i blodapelsiner, och allra helst sorterna Moro eller Gyllene korset – jag kan äta flera stycken om dagen. Men blodapelsiner blir också goda att baka med, som fyllning i exempelvis vetebullar eller i en god mjuk kaka.

Vetebullar med apelsinfyllning

1 pkt jäst (50 g)

5 dl mjölk

150 g smör

½ tsk salt

1 dl socker

2 tsk kardemumma (kan uteslutas)

13-14 dl vetemjöl

Till fyllningen:

100 g rumsvarmt smör

rivet skal av en apelsin

½ dl florsocker

1-2 tsk vaniljsocker

Pensling:

uppvispat ägg och pärlsocker eller hackad mandel

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, kardemumma och salt i degspadet – häll sedan i nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i en halvtimme-fyrtio minuter.

Rivet skal av blodapelsin tillsammans med smör, florsocker och ev vaniljsocker blir en underbar fyllning i vetebullarna!

Medan degen jäser värmer du ugnen till 250 grader, och rör ihop fyllningen. Vaniljsockret är egentligen inte nödvändigt men passar fint ihop med den lite syrliga apelsinen.

Vält ut den jästa degen på bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje deg till en avlång platta, ungefär ½ cm tjock. Bred på apelsinkrämen. Vik kakan tre gånger, skär 1½ cm långa remsor och vrid till knutar. Jag brukar grädda dem i formar, men blir fina även utan bullformar.

Låt bullarna jäsa på plåt i ca en halvtimme. Pensla sen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller hackad mandel. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter eller tills bullarna fått fin färg.

Blodapelsinkaka utan vanligt socker

Det här är en härligt saftig kaka med sötningsmedel istället för vanligt socker. Sockerkakor som bakas med sötningsmedel istället för socker blir inte lika pösiga, så välj gärna en lite mindre form än den vanliga. Jag har  en sockerkaksform som är på 1,2 liter, den passar jättebra till den här kakan – den blir faktiskt riktigt hög trots att den inte innehåller vanligt socker!

Vispa 3 ägg pösiga. Rör ner sötningsmedel motsvarande 2 dl strösocker aoch blanda. Smält 75 g smör och tillsätt 1 dl färskpressad blodapelsinsaft. Koka upp blandningen och häll den i äggsmeten. Blanda 3½ dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och rivet skal av 1 blodapelsin och rör ner i smeten. Grädda i smord och bröad form på nedersta falsen i 175 grader i ca 35-45 minuter. Låt svalna och stjälp upp.

Tips! Gör en frosting av 200 g färskost av philadelphiatyp, sötningsmedel motsvarande 1  dl socker samt saften av ½ blodapelsin och bred över den kalla kakan!

Hatten av för den läckra semlan!

$
0
0

Imorgon är det fettisdag – dagen innan den kristna fastan börjar och den dag då man ska frossa lite extra mycket eftersom man sedan ska iaktta fasta fram till påsk… Nåja, så strikta är vi väl inte direkt nuförtiden, i alla fall inte i Sverige, men i stora delar av den kristna världen är fastetiden fortfarande oerhört viktig för människor.

I Sverige förknippar vi annars fettisdagen med semlor, detta läckra bakverk som med sin fyllning av mandelmassa och grädde är lika god som hetvägg med varm mjölk som till en kopp kaffe.  På senare år brukar man kunna köpa semlor med annan fyllning också, som blåbär, choklad och vanilj. Men egentligen blir det godast när man bakar dem själv. Så här får du mitt bästa semmelrecept, och förslag på olika fyllningar! Receptet ger ca 16 semlor.

Ingredienser:

150 g smör

3 dl mjölk

1 dl socker

½ tsk salt

1-2 tsk kardemumma

50 g jäst för söta degar

1 ägg

1 knapp l vetemjöl

Mandelfyllning:

200 g mandelmassa

Lite mjölk & inkråm

8 dl vispgrädde

Florsocker

Ugn:  225 °C i ca 7 minuter

Smält smöret, rör ner mjölken och ljumma till fingervarmt. Blanda ner jästen när allt är ljummet och tillsätt ägget.

Arbeta ner mjölet i vätskan till en blank och smidig deg och låt jäsa till dubbel storlek,  ca 30-40 minuter.

När degen är färdigjäst stjälper du upp den på mjölat bakbord och knådar så att alla luftbubblor försvinner. Dela degen i 16 delar och rulla fina runda bullar.

Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter tills bullarna blir dubbelt så stora. Är du osäker på om de är färdigjästa så kan du peta till en bulle försiktigt med pekfingret. En färdigjäst bulle sviktar omedelbart tillbaka. En bulle som inte är färdig ger en ’stum’ känsla.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda långt ner i ugnen. Lägg dem på galler och låt svalna. Klipp ut ett runt eller trekantigt lock med hjälp av en sax och lägg åt sidan. Gröp ur bullarna med en gaffel och lägg inkråmet i en skål vid sidan om. Riv ner mandelmassan och blanda med inkråmet och lite mjölk till önskad konsistens. Fyll bullarna med mandelfyllningen.

Vispa grädden fast, och fyll en sprits med grov tyll så den får en tjock, fin spritskrans. Lägg på locket och t ryck försiktigt till det så att grädden pöser ut lite. Pudra över florsocker och servera till kaffe eller som hetvägg med varm mjölk.

En hembakad semla är lika god till kaffet som med varm mjölk!

Andra fyllningar:

Blåbärsfyllning:

4 msk mandelmassa

250 g färska eller frysta blåbär (tina dem och låt dem rinna av innan du använder dem)

Blanda riven mandelmassa och bär med inkråm och fyll bullarna med detta. Garnera med grädde och gör som ovan.

Vaniljfyllning:

2-3 vaniljkräm

1-2 tsk socker

Blanda vaniljkrämen med sockret och inkråmet och fyll bullarna med krämen. Spritsa på grädde som vanligt.

Du kan också smaksätta grädden om du vill. Använd saffran, oboypulver, mosade hallon… Endast fantasin sätter gränserna!

Och eftersom semlor ska kunna njutas av alla så får du imorgon recept på både sockerfria och glutenfria semlor!

Glutenfria och sockerfria semlor

$
0
0

De flesta bagerier brukar numera sälja även ”alternativa” semlor. Men vill du baka dina egna  gluten- eller sockerfria semlor har du bra recept här!

Glutenfria semlor

50 g jäst för söta degar

75 g smör eller margarin

5 dl mjölk

1 msk fiberhusk

1/2 dl strösocker

1 tsk stötta kardemummakärnor

2 krm salt

1 ägg

ca 14 dl Sempers glutenfria mjölmix (14 dl motsvarar ca 840 g)

Fyllning

300 g mandelmassa

inkråm från bullarna

ca 1 dl mjölk eller grädde

Garnering

5 dl vispgrädde

florsocker

Gör så här:

semlaSmula ner jästen i degbunken. Smält matfettet. Tillsätt mjölken och låt den bli fingervarm, 37°C. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt fiberhusk, rör om och låt svälla 10 minuter.

Blanda i socker, kardemumma, salt, uppvispat ägg och hälften av mjölet. Arbeta degen väl för hand eller i maskin. Tillsätt resten av mjölet i småportioner, men spara lite till utbakningen. Fortsätt arbeta degen tills den är slät och släpper bunken. Jäs sedan övertäckt i ca en halvtimme.

Knåda degen lätt på mjölad bänk och dela den i två delar. Rulla varje del till en längd och dela den i 10 lika stora bitar. Forma varje bit till en slät bulle och placera på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckt i ca en halvtimme och värm under tiden ugnen till 250 grader.

Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10-15 minuter. Låt kallna under bakduk.

Skär av ett lock på bullarna (runt eller trekantigt) och ta ur lite av inkråmet. Blanda detta med mandelmassa och mjölk eller grädde så du får en smidig smet. Fyll bullarna med mandelfyllningen. Vispa grädden och spritsa på. Lägg på locket och pudra över florsocker.

Sockerfria semlor bakar du enkelt genom att ersätta sockret med motsvarande mängd valfritt sötningsmedel. Gör då din egen sockerfria mandelmassa – det är lättare än man tror!

Mandelmassa utan socker

200 g mandel

lite grädde eller mjölk

(ev 1-2 msk sötningsmedel)

Koka upp vatten i en kastrull och lägg i mandlarna en stund så skalet blir ”löst”. Skålla dem sedan – det går lätt om du lägger dem i en handduk och gnuggar tills skalet är borta. Kör sedan mandlarna i mixer – eller mal dem i en ”gammaldags” mandelkvarn. Tillsätt ev sötningsmedel och späd med lite grädde till önskad konsistens.

Tips! Vegansemlor får du om du bakar bullarna med soja- eller havremjölk istället för vanlig mjölk  samt ersätter smöret med vegetabilisk olja. Mandelmassan gör du förstås också på veganalternativ, gärna mandelmjölk!


Tsoureki – ett härligt grekiskt påskbröd!

$
0
0

Tsoureki är ett klassiskt grekiskt påskbröd, ofta kryddat med citron eller apelsin och en krydda som kallas mahlab. Mahlab görs av den inre kärnan i ett slags körsbär men kardemumma är en helt okej ersättare (säger i alla fall min grekiska väninna!)

Du behöver:

1 kg vetemjöl

100 g jäst för söta degar (2 pkt)

2½ dl mjölk

1 tsk mahlab eller kardemumma

rivet skal av 1 apelsin eller citron

200 osaltat smör

5 ägg plus 1 uppvispat ägg till pensling

3 dl strösocker

5 råa ägg till garnering

Gör så här:

Smula sönder jästen tillsammans med mjölken och 3½ dl av vetemjölet. Låt stå i ca 20 minuter och vispa under tiden de 5 äggen kraftigt, helst med elvisp, med citrusskal, mahlab och socker. Tillsätt sedan resten av vetemjölet och arbeta samman.

tsourekiTillsätt jästblandningen och tillsätt sedan det rumsvarma smöret lite i taget.  Låt degen jäsa i en timme under bakduk.

Vält sedan ut på mjölat bakbord och forma en längd eller krans, antingen genom att dela degen i tre delar och fläta ihop den, eller bara rulla en tjock längd som du vrider ihop till en rulle. Dekorera vackert med ägg som färgats röda med äggfärg.

Du kan också baka ut degen i fem mindre snurror, som på bilden – då kan du dekorera med ett ägg i mitten av varje snurra.

Lägg kransen/flätan/bullarna på smord plåt och värm ugnen till 200 grader (225 om du bakar ut dem till mindre bröd). Låt jäsa 15-20 minuter, pensla med uppvispat ägg och strö gärna över mandelspån eller sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter för ett stort bröd eller 15 minuter för mindre. Låt svalna under bakduk.

Sockerfria vetebullar smakar härligt till kaffet!

$
0
0

Något av det godaste kaffebröd som finns är vetebullar – antingen med kanel eller vanilj i fyllningen – och alltid med kardemumma i degen! Det tycker i alla fall jag, som är en stor fantast av denna härliga krydda. Jag brukar t o m slänga i lite stött kardemumma i dammsugarpåsen för att det ska dofta gott när jag städar…

De flesta vetebullar innehåller en hel del socker. I det här receptet har jag tillsatt endast 1 msk strösocker, för jäsningens skull – den lilla sockermängden äts upp av jästen och slutresultatet blir helt sockerfria bullar.

Sockerfria vetebullar

sockerfria50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 msk strösocker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
1,4 l vetemjöl

Fyllning:
50 g smör
kanel eller vaniljpulver eller kardemumma efter smak – eller blanda kanel och kardemumma, det blir jättegott!

Pensling:
1 uppvispat ägg
hackad mandel eller mandelspån

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, ca 37 grader.

Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker, ägg och kardemumma och blanda. Tillsätt det mesta av mjölet (spara lite till utbakningen) och arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa 30-40 minuter under bakduk.

Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta. Bred på smör och strö över valfri fyllning. Vik degen på mitten och skär remsor, ca 1½cm långa och snurra ihop till en knut.  Låt jäsa övertäckt på plåt i ca 30 minuter.

Vispa upp ägget och pensla försiktigt på bullarna. Strö över mandeln. Grädda i mitten av ugnen på 225-250 grader ca 5-10 minuter tills bullarna får fin färg. Låt svalna under duk.

Variation: Riv lite äpple på degplattan – passar fint ihop med kanelen!

Blåbärsfrossa

$
0
0

blueberriesNu börjar blåbären bli mogna – dessa goda och nyttiga bär som tillhör sommarens absoluta höjdpunkter. Jag älskar att ge mig ut i skogen och plocka, men det gäller att inte bli stressad och otålig för det tar sin tid. Men det är det värt, när man kommer hem med en korg fylld av dessa underbara bär.

Jag minns en sommar när jag var fem, sex år och jag var ute och plockade blåbär med min mamma och min moster. Plötsligt började åskan gå, och det mullrade och blixtrade rakt över våra huvuden. Sen kom spöregnet. Och då menar jag verkligen spöregn. Det regnade floder, och vi var genomsura innan vi väl kom hem. Men blåbären hade vi med oss och när moster kokat sin goda blåbärssoppa tyckte vi det var värt strapatserna!

Koka din egen blåbärssoppa du också. Det är hur lätt som helst och oändligt mycket godare än färdigköpt!

Blåbärssoppa

6 dl vatten

6 dl blåbär, färska eller frysta

1½-2 msk potatismjöl

socker efter behag

Gör så här:

Häll vatten och bär i en kastrull och koka upp. Mosa bären om du vill ha en helt slät soppa, och låt puttra fem minuter.

Rör ut potatismjölet i lite vatten och häll detta i en tunn stråle i soppan. Låt soppan få ett uppkok och  dra den sedan från värmen. Sockra efter behag – eller inte alls beroende på hur du vill ha den. Låt svalna innan du serverar.  Soppan håller ett par dagar i kylen.

Blåbär är fint att baka med också. Jag brukar baka både vetebröd och sockerkakor med blåbär.

Vetelängd med blåbär

Blåbär smakar underbart i vetebröd!

5 dl mjölk

150 g smör

½ tsk salt

1 dl socker

2 tsk mald eller stött kardemumma

13-14 dl vetemjöl

Fyllning:

50 g rumsvarmt smör, ½ dl strö- eller florsocker, 1 msk vanilj samt 1-2 dl blåbär

Pensling:

Uppvispat ägg

OLYMPUS DIGITAL CAMERASmula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, kardemumma och salt i degspadet – häll sedan i nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i en halvtimme-fyrtio minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

Rör ihop smör, socker och vanilj.

Vält ut den jästa degen på bakbord och knåda den smidig. Dela degen i tre delar och kavla ut varje deg till en avlång platta, ungefär ½ cm tjock. Fördela fyllningen på de tre degplattorna och rulla ihop. Lägg på plåt och skåra på tvären på några ställen. Låt jäsa i ca 30-40 minuter och pensla sedan med ägg.

Grädda i 200 graders ugnsvärme i omkring 25-30 minuter. Låt svalna under bakduk.

Blåbärskaka

Det här är en enkel sockerkaka som du vispar ihop på nolltid. Blåbären kan bytas ut mot andra bär om du hellre vill.

Vispa 2 ägg med 2 dl socker. Smält en klick smör (ungefär 50  g) och tillsätt 1 dl vaniljyoghurt. Koka upp och häll den kokande vätskan i äggsmeten. Blanda 3 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver och 1 msk vaniljsocker och rör ner i smeten. Blanda försiktigt i 1-2 dl blåbär och häll smeten i smord och bröad form. Grädda längst ner i ugnen på 175 grader i ungefär 35-40 minuter. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Imorgon får du recept på två riktigt goda blåbärspajer!

Kanelbullens dag är väl värd att fira!

$
0
0

Imorgon är det Kanelbullens Dag igen. En härlig dag, tycker jag, och givetvis ska här bakas kanelbullar! I år bakar jag dem på ”Göteborgsvis”. Göteborgskt vetebröd är lite annorlunda än vanligt vetebröd, men minst lika gott – om inte godare…

Göteborgska kanelbullar

2½ dl mjölk
2½ dl vatten
100 g jäst
Ca 17 dl (1,7 liter) vetemjöl
250 g rumsvarmt smör
3 dl socker
4 tsk stötta kardemummakärnor
½ msk salt

Fyllning:

300 g smör
2 dl socker
2 msk kanel

(Eller gör två olika sorters fyllningar, t ex en med vanilj eller kardemumma också)

Gör så här: Smula jästen i degbunken och värm mjölken till ca 37 grader. Häll mjölken över jästen och rör om tills jästen löst upp sig. Arbeta in knappt 1/3 av mjölet, täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.

Rör under tiden smöret och sockret mjukt. Stöt kardemummakärnorna och värm dem tillsammans med vattnet till 37 grader. Blanda detta, samt salt, i degen och arbeta in så pass mycket mjöl att degen blir smidig och går att knåda utan kladd. Strö lite mjöl över och låt jäsa ytterligare en kvart.

Vält ut degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i två delar, kavla ut varje del till en rund platta och bred smör, socker och kanel på. Baka sen ut valfria bullar, t ex snäckor, bullar, eller vegabröd.

Vegabröd gör du så här: Rulla degplattan till en fast rulle och skär ca 2 cm breda bitar. Tryck till varje bit på mitten med en smörkniv eller liknande, så att fyllningen tittar fram på sidorna. Jäs på plåt under bakduk i ca 30 minuter och grädda i mitten av ugnen på ca 250 grader ca 10 minuter eller tills bullarna fått vacker färg. OLYMPUS DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERADu som inte hinner eller har lust att baka jäsbullar kan ju prova de här snabba kanelbullarna, satta på bakpulverdeg – hastbullar som de brukar kallas.

Snabba kanelbullar

100 g smör
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
1 dl strösocker
1 ägg
2 dl mjölk eller fil

Fyllning:

50 g rumsvarmt smör
2 msk strösocker
1 msk kanel
Pärlsocker eller hackad mandel

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt ägget, mjölken och det smälta smöret och blanda ihop till en kladdig deg – gärna i matberedare. Fördela smeten i 8-10 muffinsformar och stick ner en jordgubbe i varje bulle.

Rör ihop kanelfyllningen och klicka i en sked fyllning i varje bulle. Strö över generöst med pärlsocker eller hackad mandel och grädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter tills de fått vacker färg och är torra rakt igenom.

Kanelbullens dag

$
0
0

Så är den äntligen här, dagen vi (i alla fall jag) väntat på: Kanelbullens dag! Hoppas ni får en alldeles underbar dag och att ni får äta riktigt många kalasgoda kanelbullar!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Baka något gott till helgen!

$
0
0

Till helgen vill man gärna unna sig något gott till kaffet. Det här är en lättbakad ”bullkaka” som går snabbt att baka och som är jättegod!

”Bullkaka” i långpanna

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERADen här satsen passar i en vanlig långpanna på ca 30×40 cm. Den som vill tillsätter en tesked (eller två) stött kardemumma i degen!

50 g jäst

125 g smör

5 dl mjölk

½ tsk salt

1 dl strösocker

11-12 dl vetemjöl

Fyllning:

100 g rumstempererat smör

1 dl kesella eller annan färskost

1 dl strö- eller florsocker

2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av 1 apelsin eller 1-2 tsk mald kanel

Pensling:

1 uppvispat ägg, mandel eller pärlsocker

Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Ljumma till fingervarmt och häll över jästen. Rör om till jästen lösts sig, tillsätt salt och socker (och ev kardemumma). Häll i mjölet och rör om ordentligt. Degen ska vara ganska lös och kladdig.

Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme. Värm under tiden ugnen till 200-225 grader och rör ihop ingredienserna till fyllningen. Tryck sedan ut den i smord, eller bakplåtpappersklädd, långpanna. Gör små hål med (den rena) tummen och fyll hålen med fyllning. Pensla med ägg och strö över pärlsocker eller hackad mandel. Grädda mitt i ugnen ca 30-4o minuter. Låt svalna under bakduk och skär sen i rutor eller trekanter.

Julstollen – en klassiker från Tyskland

$
0
0

Julstollen är en klassisk tysk julkaka. Den innehåller mängder med goda ingredienser och tar lite tid att baka men den är väl värd besväret, så god som den är! Det här receptet har jag fått från en av min mans släktingar i Berlin.

Inges julstolle

1 dl gula russin
½ dl svarta russin
½ dl konjak eller whisky
150 g smör
50 g sötmandel, skållad och hackad
skal av 1 citron
skal av 1 apelsin
15 torkade aprikoser, finhackade
1 krm riven muskotnöt
4 msk hackad suckat
1 liter + ca 1 dl vetemjöl
1 dl socker
½ tsk salt
50 g jäst
2½ dl mjölk
3 ägg
smör + ägg till pensling
florsocker

Gör så här:

Förbered 3  skålar med följande ingredienser:

stolleSkål 1: Blanda russinen med konjak (eller whisky om du föredrar det).

Skål 2: Blanda mandeln, skalen av citronen och apelsinen, suckat, muskot samt aprikoserna

Skål 3 (välj en stor bunke): Blanda den stora mängden mjöl med socker och salt.

Smält smöret och låt svalna.

Rör ut  jästen i den rumsvarma mjölken. Häll jästblandningen i skål 3  och tillsätt äggen och smöret. Blanda sen ner innehållet i skål 1 och 2. Rör om eller knåda så degen blir smidig – tillsätt ev upp till 1 dl mjöl. Låt jäsa i 1-2 timmar.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela i 3 delar. Kavla ut degen i en rektangel, pensla rikligt med smör över degen, vik varje del i tre  lager, och vik in långsidorna mot mitten omlott.

Jäs på plåt ca 1 timme och pensla sedan med ägg. Gräddas sedan ca 30 min i 200 grader. Låt svalna och sikta florsocker.


Baka till Lucia

$
0
0

Imorgon är det Lucia och få traditioner är väl så älskade och invanda som just lussefirandet. Själv älskar jag den mörka Luciamorgonen och går upp extra tidigt för att hinna se SVT:s luciasändning – och för att dricka en kopp kaffe och avnjuta en lussekatt till förstås! Men saffransbröd kan ju vara så mycket mer än ”bara” lussekatter. Varför inte variera lussefikat med en härligt saftig saffranskrans?

Saffranskrans med russin och mandelmassa

1 paket saffran (½ g)
1 msk brännvin eller konjak
25 g jäst 
75 g rumsvarmt smör 
2½ dl rumsvarm mjölk 
1 dl socker
1 nypa salt
6-7 vetemjöl 
 
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling
 
Fyllning:
75 g rumsvarmt smör 
½ dl socker, gärna råsocker
2 tsk vaniljsocker
50 g riven mandelmassa 
½ dl russin
460px-LuciaoptogGör så här:  Gör fyllningen först. Lägg russinen i blöt lite vatten i minst en halvtimme och sila sedan av vattnet. Blanda också ihop smör, socker och vaniljsocker.
Blanda saffran med spriten och rör om. Låt stå i ca en halvtimme.
Dela smöret i mindre kuber. Smula ner jästen i degbunken och tillsätt mjölk, smör och saffransblandningen. Rör ner socker, salt och mjöl. Arbeta degen ordentligt, tills den blir smidig och blank, och låt jäsa under bakduk i ca en timme.
Vält upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den. Kavla ut till en platta på ca 25×50 cm. Bred på fyllningen och strö ut russin och riven mandelmassa. Rulla ihp degen och skär rullen i 4-5 cm breda bullar.
Fäst ett bakplåtspapper i en rund form (gärna en med löstagbar kant) och lägg bullarna i formen med snittytan upp – inte alltför tätt. Låt jäsa övertäckt i ca 45 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader.
När kakan jäst klart penslar du den med ägg och gräddar ganska långt ner i ugnen i ca 20-30 minuter. Låt kallna under bakduk.

Vill du baka traditionella lussekatter hittar du ett recept här!

Matig brunch som på Holiday Inn; färsbiffar, miniomeletter och cinnamon rolls

$
0
0

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHoliday Inn är känt för sin frukost och brunch. När jag bodde på Holiday Inn på 29th Street för några år sen var det mängder av frukostgäster som kom in utifrån, på väg till jobbet, för att njuta av den härliga frukosten och brunchen. De platta biffarna av salviadoftande färssmet var särskilt populära och gick åt snabbt – liksom de goda miniomeletterna och givetvis de underbara kanelbullarna (cinnamon rolls) som är Holiday Inns kännemärke. (Kanelen återfinns även i hotellkedjans tvålar och shampoo som doftar härligt!)

Hemma har jag försökt återskapa den goda brunch jag avnjöt på Holiday Inn. Här är några av recepten:

Färsbiffar à la Holiday Inn

Den här köttfärssmeten passar också utmärkt att rulla köttbullar av om du hellre vill det!

400 g nöt- eller blandfärs

1 ägg

½ gul lök, riven

½ kruka färsk salvia, finhackad

½ kruka färsk timjan, finhackad

salt och svartpeppar

Gör så här: Blanda färsen först med salt, sen med övriga ingredienser. Platta ut tunna biffar av ungefär samma storlek som plättar och stek i smör på medelstark värme tills de är genomstekta och har fått fin färg.

Miniomeletter

De här omeletterna kan du variera på alla möjliga sätt. Till 6 små omeletter behöver du:

5 ägg

2-3 msk kallt vatten

salt och peppar samt andra kryddor du tycker om

Fyllning:

1 strimlad zucchini, 1 tärnad röd paprika, 1-2 dl riven ost

Gör så här: Rör ihop äggen med det kalla vattnet. Krydda med salt och peppar och din favoritkrydda (paprikapulver är gott, liksom örtkryddor). Smörj en plättlagg med lite smör och fördela fyllningen i den. Häll över äggen och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.

Cinnamon Rolls

Kanelbullarna som serveras på Holiday Inn är livsfarligt goda. Jag har försökt återskapa receptet och resultatet är riktigt bra. Prova själv!

Blanda ½ påse torrjäst med 1 msk vetemjöl och 1 tsk socker i en liten skål. Tillsätt knappt 1½ dl varm mjölk och låt blandningen stå övertäckt en kvart eller så tills den börjar bubbla.

Blanda 6-7 dl vetemjöl och ½ dl socker i matberedaren och kör några varv. Tillsätt 1 ägg och 125 g smör i lagom stora tärningar och kör tills du får en deg. Häll upp på mjölat bakbord och knåda degen smidig och låt den sen jäsa övertäckt i ca 1 timme.

Medan degen jäser värmer du ugnen till 200 grader och klär en plåt med bakplåtspapper. Rör sen ihop ½ dl farin eller råsocker med 50 g smör och 1-2 msk kanel till fyllning.

När degen jäst färdigt tar du upp den på bakbordet och kavlar ut den till en rektangulär platta på ca 35 x 40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop degen och skär den i 24 lika stora bitar. Placera dessa tätt  på plåten och låt jäsa tio minuter-en kvart. In med dem i mitten av ugnen och grädda omkring 20 minuter.

När du tagit ut bullarna rör du ihop en glasyr av 2 delar strösocker och 1 del mjölk (t ex 4 msk socker och 2 msk mjölk). Pensla generöst med glasyr över bullarna och låt dem sedan svalna under bakduk. Servera ljumma.

Kanelbullarna på Holiday Inn är bland det godaste man kan äta och passar perfekt som avslutning på en riktigt matig brunch!

Kanelbullarna på Holiday Inn är bland det godaste man kan äta och passar perfekt som avslutning på en riktigt matig brunch!

Riddare är också ett måste till en äkta amerikansk brunch! På Holiday Inn serveras de med lönnsirap. Recept hittar du här!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så här glad blir man efter en riktigt god brunch! Här är jag tillsammans med vänner från Atlanta på Holiday Inn Express på Manhattan.

Så här glad blir man efter en riktigt god brunch! Här är jag tillsammans med vänner från Atlanta på Holiday Inn Express på Manhattan.

Långskorpor precis som förr i tiden…

$
0
0

De här skorporna påminner mig om min mormors lantkök… Jag bakar dem alltför sällan, för de är ganska tidsödande, men när jag väl gör det blir jag nästan lycklig av doften och smaken…

Jag väljer att göra som min mormor – jag sätter en vanlig vetedeg med mycket smak av kardemumma och så bakar jag ut degen till enkla längder. Sen skär jag skivor och gör så kallade långskorpor. Vill du prova själv kan du använda det här receptet:

Vetedeg till längder, skorpor m m

1 pkt jäst 

5 dl mjölk (helst röd men mellanmjölk funkar också bra)

150 g smör

½ tsk salt

1 dl socker

2-3 tsk kardemumma (kan uteslutas)

13-14 dl vetemjöl

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, kardemumma och salt i degspadet – häll sedan i nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i en halvtimme-fyrtio minuter.

Vält ut den jästa degen på bakbord och knåda den smidig. Dela degen i fyra delar och rulla ihop fyra längder. De behöver inte penslas med ägg, utan jäs dem bara på plåt i ca 30 minuter och grädda dem sen i 200 grader i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills de får fin färg.

Låt vetelängderna svalna och skär dem i skivor. Dela varje skiva i två delar (på tvären) och lägg på plåt. Torka i ugnen på 100 grader, eller så lågt ner du kan komma, tills de blivit torra och hårda. Låt kallna utan bakduk och förvara dem sedan i burk med lock! Underbart till frukostteet eller som mellanmål med lite ost eller marmelad!

Fettisdagen är här – nu vankas fastlagsbullar!

$
0
0

Nu är det ”den där tiden på året igen” – det vill säga fastlagen tar sin början. Det innebär att våren är på väg, och att vi verkligen går mot ljusare tider. Och imorgon är det förstås semmeldagen – fettisdagen – den dag då vi av tradition först avnjuter den härliga semlan, eller fastlagsbulle som den kallas i Skåne. Vilket fint namn det är på detta underbara bakverk!

Okej, jag vet att det säljs fastlagsbullar redan strax efter jul numera men jag är en traditionsbunden själ och vägrar avnjuta denna läckerhet förrän på fettisdagen, och faktiskt med ytterst få undantag BARA då. Det beror inte på att jag har en särskilt bra karaktär, bara på att jag faktiskt tycker fastlagsbullar smakar allra godast just denna speciella dag!semla2

Helst vill jag baka mina egna semmelbullar. Härligt kardemummadoftande, luftiga bullar som fylls med mandelmassa och grädde innan hatten sätts på… Mums! Receptet hittar du här! Vill du ha recept på sockerfria och glutenfria semlor – klicka här.

Till årets semmeldag tänkte jag tipsa om Karlsbadersemlor. En lite mindre söt vetedeg, med mycket ägg som ger fin färg, och en härlig konsistens. Så himla gott! Receptet ger 20 normalstora semlor.

Karlsbadersemlor

2 dl mjölk

50 g jäst

Ca 1 l vetemjöl

4 msk strösocker

1 knivsudd salt

2 ägg

200 g mjukt  smör

Fyllning:

200 g finriven mandelmassa

4-5 msk mjölk

3 dl hårdvispad grädde

1 liten nypa strösocker

Till garnering:

florsocker

Gör så här:  Värm mjölken till 37 grader och häll den i en bunke. Smula i jästen och rör om tills den är löst. Häll i nästan allt mjöl samt socker, salt och ägg. Klicka i smöret och arbeta ihop till en smidig deg som släpper bunkens kant. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme.

Vält ut degen på mjölat bakbord och dela den i 20 bitar. Rulla runda bullar som får jäsa övertäckta i ca 30 minuter på smord plåt. Värm under tiden ugnen till 225 grader.

Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter och låt kallna övertäckta på galler.

Vispa grädden hårt (tillsätt ev en aning socker). Skär ett lock av varje bulle och ta ur lite av inkråmet med gaffel. Smula sönder det och blanda med mandelmassa och mjölk till en ganska lös smet. Fördela den i bullarna och lägg på en klick grädde. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.

En riktigt trevlig fettisdag önskas alla bloggläsare!

Resten av den här veckan tar Matbloggen en kort semester. Vi ses nästa vecka!

Påskbuffé för alla smaker och plånböcker – och Hot Cross Buns till påskkaffet

$
0
0

Äntligen närmar sig påsken! Jag tycker verkligen om den här storhelgen, på vissa sätt nästan mer än jag tycker om julen. Visst älskar jag julen och alla de kära traditionerna, men påsken känns mer kravlös – och så är ju våren på väg dessutom. De närmaste dagarna blir det alltså påskbuffé på Matbloggen – en buffé som passar de flesta både smakmässigt och ekonomiskt. Tanken är ju, tycker jag, att man ska kunna äta gott och festligt även om man inte har så stor budget.

Lite gott kaffebröd vill man förstås också ha till påskhelgen. Baka klassiska Hot Cross Buns – jättegoda lite kryddiga bullar som av tradition serveras i de anglosaxiska länderna vid denna helg.

Hot Cross Buns

3 dl mjölk

50 g smör

25 (½ paket) jäst

1 tsk salt

1 tsk kanel

½ tsk riven muskotnöt

1½ dl russin eller korinter

½ dl hackade syltade apelsinskal

1 ägg

8-9 dl vetemjöl

Till korsen

2 msk mjölk

2 msk vetemjöl

1 tsk smakneutral matolja

Pensling

2 msk mjölk

2 msk strösocker

Glasyr:

1 dl florsocker

2½ tsk vatten eller apelsinsaft

hot cross bunsGör så här:  Smält smöret. Häll i mjölken och värm till fingervarmt. Rör ut jästen med degspadet och tillsätt salt, socker, kryddor, korinter, apelsinskal, ägg och nästan allt mjöl, men glöm inte spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg och jäs under bakduk ca 1 timme.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Forma den till en längd och dela den i mindre bitar som rullas till släta bullar. Lägg dem på en smord eller bakplåtpappersklädd plåt och jäs under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C.

Gör korsen så här: Rör ut mjölet i mjölken och blanda i oljan. Spritsa kors på bullarna och grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.

Sjud mjölk och socker ett par minuter och pensla bullarna när de kommer ur ugnen. Låt dem svalna på galler under bakduk och garnera korsen med glasyr.

Mer kaffebröd till påsk hittar du här!

Viewing all 24 articles
Browse latest View live