Quantcast
Channel: Matbloggen » Vetebröd
Viewing all 24 articles
Browse latest View live

Plommon i mjuk kaka och goda vetebullar

$
0
0

Plommon är inte bara gott som det är, eller i marmelad, det är härligt i kaffebröd också. Här är mina bästa plommonkakor!

Enkel plommonkaka

plommon2 ägg
1½ dl råsocker (strösocker går också bra)
1½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver 
(ev 1-2 tsk kardemumma)
1 dl smakneutral olja eller 75 g smör
6-8 delade och urkärnade plommon 

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en form på 1½ .

Vispa ägg och socker poröst. Använder du smör så smälter du det och låter svalna.

Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ner i äggblandningen. Tillsätt oljan eller det smälta smöret och rör om tills du får en jämn smet.

Häll smeten i formen och lägg i plommonhalvorna med den runda sidan uppåt. Grädda i ca 35-40 minuter. Låt den svalna lite i formen innan du stjälper upp den. Servera som den är eller med lättvispad grädde.

Plommonbullar

Det här är jättegoda vetebullar som passar särskilt bra just nu, till sensommarfikat!

50 g jäst 
5 dl mjölk
150 g smör
1½ dl strösocker
1/2 tsk salt
14 –15 dl vetemjöl

50 g rumsvarmt smör
1 dl strö- eller råsocker
2 msk kanel
4-6 fasta plommon, skurna i mindre bitar

Uppvispat ägg och ev mandelspån

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 grader). Tillsätt socker, salt och det mesta av mjlölet – spara ett par deciliter till utbakningen. Arbeta degen väl och låt den jäsa övertäckt i bunken, i ca 40 minuter.

Ta upp den jästa degen på mjölat bakbord och knåda till du får en smidig deg. Dela degen i två delar och kavla ut varje deg till en rektangel, ca ½ cm tjock. Bre på smör, strö över socker och kanel och fördela plommonbitarna på deghalvorna. Rulla ihop degplattan, och skär i lagom stora bitar. Lägg i bullformar på plåtar och låt jäsa i ca en halvtimme. Pensla sedan med uppvispat ägg, strö ev över mandelspån och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

 


Kanelbullens dag 2014

$
0
0

Idag firar vi Kanelbullens dag. Det är trevligt, tycker jag, för det finns knappast något bakverk som känns så typiskt svenskt som just kanelbullen. Oslagbar till en kopp starkt, gott kaffe eller ett glas iskall mjölk! Jag har min deg på jäsning i detta nu – du som vill ägna dig åt bakning denna dag hittar fina recept här på Matbloggen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Julens goda saffransbröd

$
0
0

Saffransbröd hör julen till – vare sig du bakar lussekatter eller en snabbakad saffranskaka så är det ljuvligt att känna saffransdoften i köket och avnjuta nybakat saffransbröd till kaffet.

Idag förknippar vi lussekatter med Luciafirandet men uttrycket har egentligen ingenting att göra med Lucia – i själva verket kan man härleda uttrycket till självaste Lucifer. Seden kom till i Tyskland på 1600-talet, då djävulen i skepnad av en katt gav elaka barn smisk medan Jesus i skepnad av ett barn gav de snälla barnen bullar. Och för att hålla den ljusskygge Lucifer borta färgade man lussebullarna med den gula saffranskryddan, så att de skulle lysa extra starkt av godhet!

Även i Sverige började man baka saffransbröd på 1600-talet men till en början var det endast de mer välbärgade klasserna runt Mälardalen som avnjöt dem. Inte förrän på 1800-talet, då Luciafirandet bredde ut sig, blev lussebullarna vanliga även bland lite ”enklare” människor. Det var också i samband med detta som lussekatterna började förknippas med Lucia.

Lussekatter kan bakas ut till en mängd olika former, och den vanligaste – den som kallas julgalt eller kuse – formas till ett ”S” där ändarna rullats ihop var för sig och där man ofta garnerar varje hoprullning med ett russin. Lägger man två sådana ”S” i kors, eller intill varandra, får man en gullvagn eller ett julkors istället. Men lussekatterna förekommer också i större varianter, som prästens hår och såkaka. Och faktum är att de vanligaste formerna av lussekatten har mycket gamla anor; de bygger på forntida mönster som kan spåras ända tillbaka till bronsåldern!

Lussekatter

1 pkt jäst (50 g)
1-2 dl socker (saffransbröd får gärna vara lite sötare än vanligt vetebröd, tycker jag!)
5 dl mjölk (röd eller ännu hellre gammaldags)
175 g smör
½ tsk salt
2 pkt saffran
13-14 dl vetemjöl

(russin)

Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, saffran och salt i degspadet – häll sedan i nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i en halvtimme-fyrtio minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30-35 lussekatter. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min.  Pensla med uppvispat ägg och gärna pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.

Om du vill göra längder, prästens hår eller liknande gräddar du dem i lite svagare ugnsvärme, ca 200 grader, i 10-15 min.

Lussekatt

Lussekatt

Julgalt

Julgalt

Gullvagn

Gullvagn

Saffranskrans med kardemumma

$
0
0

Den här saffranskransen brukar jag baka till någon av adventssöndagarna. Den blir jättegod och saftig

Saffranskrans med kardemumma

½ pkt jäst (25 g)
75 g smör
2 ½ dl mjölk eller gräddmjölk
1 dl råsocker (strösocker går också bra!)
en knivsudd salt
1 tsk stött kardemumma
Ca 6-7 dl vetemjöl

Fyllning:

50 g rumsvarmt smör
2 msk rå- eller strösocker
1 dl russin
ev ½ dl hackad mandel

Ägg till pensling

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, Värm till fingervarmt. Lös upp jästen i mjölkblandningen och tillsätt socker, salt och kardemumma. Tillsätt nästan allt mjölk och blanda till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.

Vält ut degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut till en rektangulär kaka, en knapp centimeter tjock, och bred på smöret. Strö över sockret, russinen och eventuellt hackad mandel. Rulla ihop från långsidan och lägg rullen som en cirkel med skarven nedåt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Klipp sneda jack längs rullen med en sax och lägg snitten bakåt, omväxlande åt höger och vänster. Låt jäsa övertäckt på plåten och värm ugnen till 225 grader.

Pensla kransen med uppvispat ägg och strö eventuellt över pärlsocker och/eller hackad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Viewing all 24 articles
Browse latest View live