Idag är det dags igen, att fira Kanelbullens dag. Ända sedan 1999 har vår mest älskade bulle haft en alldeles egen festdag. Och det är minsann inte mer än rätt eftersom den i sanning har en särställning bland svenskt kaffebröd!
Själv minns jag så väl mammas varma, nygräddade kanelbullar som intogs med jordgubbssaft i syrenbersån – eller för den delen med varm choklad hemma i köket en ruggig höstdag… Mmm, så gott! Kanelbullen är väl värd att firas och här bjuder jag på mitt bästa recept!
5 dl mjölk
150 g smör
½ tsk salt
1 dl socker
2-3 tsk kardemumma (kan uteslutas)
14-15 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör, ½ dl socker (strösocker, råsocker, florsocker eller varför inte farin!), 2 msk kanel
Pensling:
ägg och pärlsocker eller hackad mandel
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Smält smör och tillsätt mjölk, värm till 37 grader (fingerljummet). Häll mjölkblandningen i bunken och rör om tills jästen smält. Tillsätt socker, kardemumma och salt i degspadet – häll sedan i nästan allt vetemjöl (spara lite till utbakningen). Rör om tills degen blir smidig eller vält ut degen på bakbordet och knåda den smidig. Jäs den sedan under bakduk i en halvtimme-fyrtio minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
Rör ihop smör, socker och kanel till en jämn smet.
Vält ut den jästa degen på bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje deg till en avlång platta, ungefär ½ cm tjock. Bred sedan på kanelfyllningen. Rulla ihop kakan till en rulle och skär centimetertjocka bitar som du lägger i bullformar – eller vik kakan tre gånger, skär 1½ cm långa remsor som du vrider ihop till snygga knutar. Knutarna blir lika fina om du gräddar dem utan bullformar som med!
Låt bullarna jäsa på plåt i ca en halvtimme. Pensla sen med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter eller tills bullarna fått fin färg.
Variation på fyllning:
Blanda kanelfyllningen med en dl riven mandelmassa. Det gör bullarna saftiga och goda!
Riv ner ett äpple över bullkakan när du brett på kanelfyllningen.
Blanda 1 msk vaniljsocker i kanelfyllningen – det ger fin smakbrytning. Eller välj en annan läcker smakbrytning genom att blanda i skal från en tvättad apelsin eller citron.
Strö hackad mandel eller blandat nöthack över kanelfyllningen innan du bakar ut bullarna.
Tips! Baka sockerfria kanelbullar genom att byta ut sockret i degen och fyllningen mot motsvarande mängd sötningsmedel. Uteslut då också pärlsockret vid penslingen! Mjölkfria gör du dem lika lätt genom att använda havre- eller sojamjölk och mjölkfritt margarin. Jättegott!